Landdistrikter i ny form i 2016

2015  – et vendepunkt!

2015 var året, hvor ”nok var nok”

Iscenesættelsen af landdistrikternes og UdkantsDanmarks armod – hvor man satte det negative filter på kameraet, når vores områder skulle beskrives. Hvor vi hele tiden bliver målt efter værdier, som veluddannede bekræfter hinanden i på de flotte kontorer på Slotsholmen og som senere bekræftes med vennerne på ens favorit kaffebar.

Nu er jeg lige så unuanceret, som vi er blevet opfattet og beskrevet i mange år – og det skal vi væk fra! – men jeg var lige nødt til at skrive sådan for at få trukket linjerne op.

Men der er noget om snakken – de værdier, som man måler efter i konkurrencestaten bliver defineret på fine kontorer, som er meget langt fra virkeligheden, og sjældent nogle, der favoriserer landdistrikterne.

FullSizeRender (27)

2016 – ny selvbevidsthed for landdistrikterne

Vi har i løbet af året set, hvordan der er lagt op til, at man får en ny måde at tænke landdistrikter og yderområder på: vi har set bølgen begynde at vende og flere og flere foretrækker et roligere liv på landet.

”Selv moderne mennesker kan ikke længere tåle det moderne samfund” – derfor ved vi godt, at det er tid til at stoppe op – se på vores værdier. Og ud fra dem lade os udfordre af de mange muligheder, som der ligger i f.eks. den teknologiske udvikling.

Forandringshastigheden vil stige voldsomt – derfor tales der også i dag meget om mental robusthed / resiliens. Mange forsøger at gøre det til et individuelt problem, men det er i fællesskaberne, at vi udvikler os – og det bliver spændende at se den mangfoldighed af fællesskaber, som vil opstå – nogle i vores traditionelle foreninger, men også på tværs, og alt det uformelle.

Resiliens betyder evnen til at glide af på / komme igen – og i 2015 er landdistrikterne for alvor kommet igen. Og det skal vi udnytte! Vi ved, vi ikke bare kan hvile på laurbærene, det er nu, vi skal gentænke vores landdistrikter og vores muligheder.

Farvel til “det er synd for os” og goddag til nye brændende ambitioner

De nye billeder af lokalområder skal styrkes ved, at vi bliver mere ambitiøse, og ser ud over de gamle skel, som tidligere har præget vores lokalområder – det kan være geografiske skel ”Nå, du er nok kommet over på den anden side af åen” eller skel mellem offentligt – privat og lokalt.

Det, vil vi i Landliv, sættes fokus på i 2016 – hvor vi helt konkret er i gang med at skabe Udviklingshus Fuglebjerg – et samarbejdet på tværs mellem bibliotek, lokalområder og mikrovirksomheder. Det kommer I til at høre meget om – men hvis der er en mirkovirksomhed, der har lyst til at høre om mulighederne, så ring til mig tlf 2126 6566.

Vi vil også her ved nytåret påpege, at tiden er inde til at nedlægge de 100 årige eller endnu ældre gamle stridsøkser og skel, der har eksisteret både indenfor og mellem lokalområder.
Det har vi ikke råd til – der er nu behov for, at vi ser på, hvordan kan vi løfte vores lokalområde i samspil med andre lokalområder og ?

Der er nogle, der tror, at man kan lave en model for det – modeller kan være gode nok – de kan være til inspiration, men det er det helt unikke netop hos jer, der skal  skabe det.

Og så skal vi lære at blive meget dygtigere til at invitere flere ind til at være med til at skabe det – gøre den brændende ambition til virkelighed. En invitation både til  tilflyttere og de, der allerede bor her.

Iværksætteri og mikrovirksomheder
I 2016 vil vi fortsætte arbejdet med at sætte fokus på iværksætteriet i landdistrikterne. Det er mikrovirksomhederne, der er vores største vækstpotentiale, men de fleste mikrovirksomheder  ”flyver under radaren” og er kun kendt af dem selv og deres kunder.

Der er rigtig mange, der i de kommende år vil starte egen virksomhed på fuld eller deltid. Derfor har vi lavet foredraget ”Iværksætter på fuld eller deltid”

Vi har efterhånden fået en del erfaringer med at skabe netværk af mikrovirksomheder, og vi er nu kommet til at netværk af mikrovirksomheder og lokalområder begynder at arbejde mere sammen.

Rigtig godt nytår
– hvor bliver det et spændende år vi er på vej ind i – lad os hver især bakke op om og være med til at tænke, tale, diskutere og handle på: hvordan vi kan gøre livet hos os endnu mere værdifuldt lige netop i vores lokalområder – og meget gerne i samspil med nogle andre!

Glæder mig til dette års spændende opgaver.

Mona Hvid
mona@landliv.dk
tlf 2126 6566

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.