Jeg er Bosætnings Ambassadør på Vestmøn, det er helt fantastisk så mange nye beborer vi har fået det sidste år, det myldrer ind med alle typer, børnefamilier-unge og gamle og selv feriehuse er vi på besøg hos.Det må gerne fortsætte og når vi ikke har plads mere, så sender vi dem gerne til andre områder på Møn. Kender i nye på Vestmøn, som ikke har haft besøg af en Ambassadør så kontakt mig gerne, vi vil gerne byde alle nye velkommen. Eller har du blot lyst til at vide noget mere så skriv til mig.
Bosætnings Ambassadør Lillian Sand, Askeby på Facebook.
”En stor undersøgelse af yderområdernes potentialer viser, at det især er kysterne, naturen, fællesskabet og bygningsarven, der scorer højt hos danskerne, når de skal fremhæve kvaliteterne på landet” – således indledes artiklen fra Realdania https://www.realdaniadebat.dk/
Det ved vi godt, men det skal fortælles, og der skal tages imod – udover at vi alle har en opgave, så kan enkelte borgere blive bosætningsambassadør.
Bosætningsambassadører dukker op rundt omkring i landet – Landsbyforum i Vordingborg Kommune startede for et par år siden i samarbejde mellem 3 lokalområder: Bårse-Beldringe, Lundby og VestMøn og Landliv et ambassadørkorps.
Dette nyhedsbrev er meget inspireret af det sidste netværksmøde blandt ambassadørerne i ”Håbet” , hvor den røde løber tog imod ambassadørerne til det halvårlige netværksmøde
Etablering af bosætningsambassadører
Da vi startede fandtes der ikke bosætningsambassadører – (så vidt vi ved), hvorfor vi havde et par møder for at få talt os frem til rollen, og hvordan vi ville gribe det an.
Bosætningsambassadørens rolle
Nogle steder er rollen alene at hjælpe ejendomsmæglerne med at få solgt huset. Hvor ejendomsmægleren henviser til bosætningsambassadøren for at de kan fortælle mere om, hvordan det er at bo i området, dets muligheder og dets udfordringer.
I Vordingborg er det kun få at ejendomsmæglerne, der har fundet ud af, hvilken hjælp ambassadøren kan lave, mens det i et par jyske kommuner er blevet en stor succes.
Rollen er her at byde velkommen til tilflyttere, fortælle om mulighederne i lokalområdet, og tilbyde på forskellige vis til at blive integreret og høre, hvad de har brug for, og så hjælpe med det.
Velkomstfolder
At lave en velkomstfolder om de vigtigste informationer fra ens nære lokalområde var en vigtig proces for ambassadørerne, bl.a. fordi det gav en bevidsthed og en stolthed over, hvad området har at byde på. Det er blevet lavet til en fysisk folder, der deles ud ved besøget (vi ved, at det er begrænset for meget information, som man kan fortælles, og som bagefter huskes. )
Går ud og byder velkommen
og her er noget palletten af ting, som bosætningsambassadørerne kan gøre:
Den enkelte tager det med, som der passer til dem og situationen – det skal jo ikke blive en helaftensforestilling:
– blomst – om det er fra blomsterhandleren, haven eller grøftekanten betyder ikke det store, bare den er pæn
– eller en flaske rødvin eller en gave fra en lokal butik eller producent
– velkomstfolder til området og andre relevante foldere
– turistbrochuren for egnen. Dette er ret vigtigt, at man husker dette, da tilflytterne ikke bare skal lære nærmiljøet men egnen at kende, og det er vigtigt, at de har ideer til, hvad de skal præsentere venner og familie for, når de kommer på besøg (de kunne jo også blive meget interesseret i området ….)
– et års gratis medlemsskab – foredragforeningen, forsamlingshuset, idrætsforeningen, een billet til høstfesten – nogle steder er det også gaver fra de lokale handlende f.eks. en gratis klipning
– fortælle om de lokale mødesteder f.eks. Nisserne som jeg skrev om i forrige nyhedsbrev: Her er så billedet
– tilbud om at følges til arrangementer. De fleste bryder sig ikke om at komme som ny til et arrangement, hvor alle kender hinanden.
– lytte sig til, om de har brug for nogle konkrete kontakter o.lign.
– og “du kan altid ringe til mig”
Jamen , ringer de så?
Der er nogle, der gør, men det væsentligste er, at man ved, at der er én, der har lokalkendskab og som har tilbudt, at jeg må ringe.
Fra Facebook:
Dettte er resultatet af et ambassadør besøg med blomster og folder. Til Højre Dorte – bosætningsambassadør, der besøgte Pia, tv. Pia tænkte på at fraflytte området – MEN efter besøget er hun sørme blevet boende og særdeles aktiv, senest valgt ind i Borgerforeningen, hvor der her skal vaskes op efter en velbesøgt generalforsamling.
Synes ikke godt om længere · · Stop med at følge opslag · 9. marts kl. 18:00
Vigtigt at bosætningsambassadørerne mødes og inspirerer hinanden.
I bosætningsprojektet i det sydsjællandske brugte vi et par aftner til at finde ind til, hvad er det vi gør og hvordan gør vi det. Og så har vi oprettet en lukket bosætningsgruppe på Facebook, hvor der kan deles udfordringer, ideer og ikke mindst de gode historier.
Samtidig skal man være opmærksom på, at gruppen hele tiden skal suppleres – det bedste er, at der hele tiden sker en udvikling af gruppen, hvor nye kommer til, mens andre holder pause.
Bosætningsambassadørerne mødes 2 gange årligt til netværksmøde – for at bakke op, få et puf og få ny inspiration, “og så nytter det alligevel” og udvikle nye tiltag sammen.
Det er også på disse møder, hvor man får drøftet usikkerheden ved at stå på trappen og ringe på, får fortalt succeshistorierne, og får ideer til nye tiltag.
Hvordan får vi viden om tilflyttere og hvordan sikrer vi at lokalområdet ved at, der er bosætningsambassadører?
Begge spørgsmål har været oppe på de netværksmøder, der har været afholdt indtil nu, og der kommer hele tiden ideer til, og andre justeres. Det vigtigste er at være bevidste om, at dette er en fortløbende opgave.
Også velkomst til nye virksomheder
Det er ikke mindre vigtigt at tage imod de nye virksomheder, ligegyldigt om de er små eller store, og hjælpe dem med den lokale markedsføring – kontakt til journalist, velkomsthilsen på lokalområdets hjemmeside og Facebookside – og ikke mindst det mest effektive informationssystem lokalt: snak.
“Vi har haft en frisør, der er flyttet ud til os for over 1 år siden – og det var først for nylig, at jeg kom i tanke om, at hende må jeg da støtte – at jeg ikke har tænkt på det noget før, undrer mig: jeg er bosætningsambassadør. Jeg ringede til min frisør igennem mange år, og aflyste min tid, og sagde, at jeg ville prøve den lokale frisør, for jeg mener, at vi skal bakke op lokalt. Det var hun helt enig i”
Den nye frisør kunne fortælle, at hendes forretning var vokset støt og roligt siden hun flyttede fra købstaden og til landsbyen: dels var der en del bykunder, der nu kørte på landet, dels var der stor opbakning fra de lokale – ikke mindst fra tilflytterne, som der en del af på Vestmøn” (Eva kontakter journalist efter at hun har lavet aftale om det med frisøren)
“Vi skal da have fortalt den historie: Det kan ikke bare lade sig gøre at flytte ud, men det kan også betale sig”
Velkomstarrangementer
Årlige velkomstmøder / middage
Udflugt i lokalområdet – arrangeret som fælles bustur, eller i samkørsel i private biler, hvor nye og gamle er samlet i den enkelte bil,
vandreture i lokalområdet, hvor der fortælles om stedet
– alle arrangementer kombineret noget konkret information og historier med noget socialt – kaffe bord, middag, grillarrangement
Der er flere tilbagemeldinger om, at det lykkes bedst, når man skal lave noget sammen, f.eks. maden, og dette arrangeres, så nye og gamle arbejder sammen.
Vi har en forsigtig konklusion: det er ikke nok at skrive om det i de lokale aviser og lave opslag – personlige invitationer er bedre, og i den mundtlige udgave: bedste resultater.