Deleøkonomi – muligheder for landdistrikter!

Den største fordel ved deleøkonomi er, at vi kan bruge ressourcerne bedre

Jeg var for nylig til konference på Århus Universitet om deleøkonomi, I skulle have været med – der er bare så mange muligheder for os i landdistrikterne!

Nu hvor begrænsninger i tid og afstande i rigtig mange situationer ophæves p.gr.a. internettet, så kan vi pludselig bruge ressourcerne bedre, lave virksomheder uanset om vi bor i Nybølle eller på Rådhuspladsen!

Deleøkonomi er ikke noget nyt – førhen delte man avisen og meget andet på landet. Nu kan byerne også være med, fordi meget af det foregår på nettet.

Forsikringer startede med at dele og er på vej tilbage til det (ja-ja ikke så hurtigt i DK som f.eks. i England)

Et andet budskab på konferencen var, at når folk først havde prøvet en deletjeneste, så blev de mere modige og prøvede flere. Og undersøgelser viser, at den væsentligste årsag til, at de foretrækker deletjenester er OPLEVELSEN!

Jeg troede, at det var, fordi det er billigere, eller bedre anvendelse af ressourcerne / hensynet til miljøet.

I går besøgte jeg den lille landsby Faksinge, og jeg vil senere skrive om det besøg i Landlivs nyhedsbrev- I Faksinge har man ved en meget enkel metode fået skabt et fællesskab, og i praksis deler de rigtig meget -og de var meget lydhøre for flere af de muligheder, der er i deleøkonomien

Deleøkonomi er den 3. internetbølge.

Den første var, da vi fik internettet (såvidt jeg husker i 1989), den næste kom i 1999, hvor de sociale medier kom, hvor vi begyndte at dele vores liv, vores viden og erfaringer på nettet, og nu er i den 3. bølge, hvor vi begynder at dele ting og serviceydelser.

Et eksempel:  Udnyt din bil bedre!

En gennemsnitsbil kører 1 time i døgnet, og i gennemsnit sidder der 1,37 person i bilen  – biler udnyttes under 1 %.

Her er deleøkonomi så oplagt – de er faktisk ret dyre – ikke mindst i DK, og så bliver de brugt så lidt.

Der er blevet skrevet meget om intelligent samkørsel i Landlivs Nyhedsbrev, hvor du kan tilbyde et lift eller søge et lift via GoMore.dk.

Og det kan blive en styrke for landdistrikterne, hvis vi gider det – for det fungerer kun, hvis der er flere, der skal samme vej, og vi er mange, der bruger det. GoMore.dk formidler 10.000 lift om dagen! Så hvad venter vi på, og både chauffør og passager sparrer penge, skåner miljøet, mange får en oplevelse (ja, der er lige et par, der er blevet gift – de mødte hinanden via et lift på GoMore) og derudover får både chauffør og passager værdikode til en gratis rigtig god kop kaffe hos Q8 (Vi får kaffe og Q8 får kunder)

Biler kan deles på mange måder:

  1. Samkørsel f.eks.GoMore.dk
  2. Udleje din bil på en nem måde, Gomore.dk
  3. Pakketransport – når du kører alligevel, så tag en pakke med f.eks. Nimber.com
  4. Køre for andre. Uber.com (en af oplægsholderen havde kørt med en Uber. Chaufføren havde været på kontakthjælp i lang tid,  men for 14 dage siden havde han droppet den og kørte nu Uber til at forsørge sig og sin familie)
  5. Lej på stedet Drive-now.com
  6. Delekøb f.eks. hos Audi
  7. ?

(ikke alt fungerer endnu i Danmark)

Og nu hvor vi er ved biler, så har 100 selvkørende biler fået kørekort i Sverige, så man har erfaringer med dem, når flere bilmærker senest i 2020 sender selvkørende biler på markedet. I USA har de selvkørende biler fra Google kørt i 6 år – uden en eneste skade. Ja, snart så holder vi møder eller sidder og arbejder, mens bilen transportere én, og de ældre behøver i fremtiden ikke frygte, at de ikke længere kan beholde deres kørekort osv.

Det er selvfølgelig ikke lutter lagkage, der er også udfordringer i det, og lovgivningen halser håbløst bagefter – derfor er det også et tema, som man med fordel kan spørge til på vælgermøderne.

Deleøkonomi er også forretning – og masser af muligheder for at skabe forretning

Fokus på gårsdagens konference var meget, at virksomheder – også de store og veletablerede – skal tage deleøkonomi seriøst, og vurdere hvilke risici deres virksomhed bliver udsat for, og se, hvordan de kan drage fordel af deleøkonomien.

AirB&B er mange gange større og meget mere værd end Hilton hotelkæden, selvom de ikke ejer et eneste hotel.

GoMore.dk der startede som en fritidsbeskæftigelse i 2005, og for 2 år siden gik fuld tids er nu en virksomhed med 30 ansatte i Danmark og Spanien. Du kan køre med GoMore i DK , Sverige, Norge og Spanien – det er en herlig mulighed for at få en snak med “de lokale” som vi elsker som turist.

Bankerne er en truet virksomhed, hvor det kun er i 30 % af firmaer låner i bankerne i USA, mens 70 % låner andre steder.

I Danmark har bankerne en andel på mellem 90-95 % af alle udlån, men vi oplever også, at mange banker slet ikke er interesseret i privat kunderne, de skal  i hvert fald ikke komme ind i en filial og forstyrre, og der opkræves gebyr for, at bankerne skal have vores penge at arbejde med.

Vi oplever, at bankerne ikke vil/kan låne til de små virksomheder, ej heller til køb af huse i landdistrikterne. Der er ved at opstå alternativer, og dem vil der komme mange flere af.

Hvis du ikke vil have dine penge stående i en bank uden renter, men gerne vil hjælpe andre i gang, så kan du låne dine penge ud via Lendino.dk (Lendino er en markedsplads for lån, hvor private og professionelle investorer kan låne direkte til kreditværdige virksomheder. ) Du kan få et afkast på mellem 4-8 %, du kan investere lokalt, men du løber også selv risikoen. Lendino kontaktede Landliv i februar 2014 for at få feedback på deres projekt, og nu er de i fuld sving.

Dette var blot nogle af de mange muligheder, som deleøkonomien giver for os, jeg håber sådan, at der kan skaffes penge til en ildsjælekonference om bl.a. deleøkonomi.

Deleøkonomi er noget for os i landdistrikterne, som borgere og som virksomhed – men den danske lovgivning følger slet ikke med. Derfor må mange deletjenester lukke i Danmark – Deleøkonomi er et godt emne i valgkampen.

 

Vil du vide mere, så Google Deleøkonomi , jeg forsøgte lige nu på Berlingske, og hold da op med spændende overskrifter, som jeg må læse en anden gang.

Du kan også læse bøger f.eks.

Claus Skytte: Skal vi dele?  

Claus har en forretning Resecond sammen med sin kone, hvor man intet kan købe, men man kan bytte sin kjole for en anden. Du kan også downloade appen Resecond, hvor du kan sætte dit tøj på lånemarkedet – uanset kon. Hvem kender ikke det, at man skal til en fest, og det, der hænger i skabet, gider man ikke, men veninderne synes, at de er lækre. Byt og I får begge glæde af det.

 

Jesper Bove Nielsen: Den nye deleøkonomi – Digitale strategier i adgangssamfundet

Jesper er konsulent og rådgiver de store virksomheder, og bogen er dels en indføring i de mange muligheder, der er i deleøkonomien, dels at alle virksomheder skal vurdere, hvorvidt deleøkonomi er en trussel for dem og hvorvidt de selv kan drage fordel af deleøkonomien. Jesper skriver så alle kan forstå det.

 

Foredrag

Mona Hvid, foredrag: Ressourcefyldte lokalområder

Foredraget, der blev lanceret tidligere på året, om, mulighederne i den digitale udvikling og deleøkonomien, har lige fået en tand mere, så I også kan se, hvordan I kan begynde at udnytte mulighederne i jeres lokalområde.

Mona Hvid, foredrag /workshop: Deleøkonomi i landdistrikterne 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.