Dette nyhedsbrev er inspireret af Gitte Husballe, Skamstrup, der gør opmærksom på, at det er nødvendigt at blive mere præcis på, hvad en landsby er, da det ikke alene er landdistrikterne, der nu kæmper for deres overlevelse. Det gør købstæder og provinsbyer også – og til venstre kan I se linket til artikel om storbyernes kamp.
Gittes budskab er, at der er en stor risiko for at landdistriktsmidlerne vil blive anvendt til andet end landdistrikter – og jer, der sidder i LAG-bestyrelser kan garanteret allerede se denne tendens.
I er meget velkommen til at diskutere emnet på Facebookside Landliv a/s
Tak til Gitte, for at du tager dette emne op! Mona
Hej Mona
Jeg bliver af og til så gal når jeg hører eller læser om store byer som betegnes som “landsbyer”. I ildsjæle sammenhæng har jeg af og til hørt deltagere kalde byer som Næstved for en landsby. Hvor pladserer det så f.eks. Skamstrup med 100 husstande. Hvor hører vi til i alle de fine ord om udvikling/afvikling.
Jeg har googlet det og fandt et skriv hos Naturstyrelsen om Landsbyer i yderområder.
http://www.naturstyrelsen.dk/
Der er landsbyer. Der er yderområder. Og der er landsbyer i inderområder og i yderområder. I alle tilfælde er en landsby over 40-50 indbyggere, og maks 1000. Så må Næstved vil være en provinsby i yderområde eller lign.
Hvis landsbyer (iflg. ovenstående definition) ikke skal afvikles, er det vist på tide at få styr på hvad det man taler om. Ellers løber provinsbyer i yderområder med opmærksomheden, pengene, og alle tiltag.
Jeg er helt med på at landsbyer ikke længere kan have et butiksliv, foreningsaktiviteter på alle områder,skole, større erhverv osv. Vi vil bare gerne kunne bo her. Ikke blive overset, f.eks. vedr. offentlig transport, cykelstier, brand og redning (incl. ambulancer) osv. Hvis landsbyer ikke tælles med ved vurdering af behov for større ting i provinsbyer i yderområder, så dør provinsbyen også.
Med venlig hilsen
Gitte Falster Husballe En rigtig LANDSBY, Skamstrup www.skamstrupmolle.dk
Næstved har ca 43.000 indbyggere og er Sjællands største by
Andre reaktioner på sidste uges nyhedsbrev
Reaktion på sidste uges nyhedsbrev fra William Houman, Nyord “Ja – nogle gange må man også reklamere for noget, som synes selvindlysende: Man tager da imod de allerfleste nye virksomheder med åbne arme (undtagen de klassiske bilskrotpladser og larmende eller ildelugtende virksomheder). Jeg hørte en tilflytter, der nu ernærer sig som web-designer, sige, at på Møn havde han et begyndende netværk 14 dage efter, at han var ankommet – i København ville det have taget 1 eller 2 år. Sådan er der også forskel på storby og land”
“Den mangfoldige metropol skal ind i provinsbyen”
Danske kommuner er udfordret til at skabe vækst i øjeblikket. Derfor forsøger de, ifælge forsker, at efterligne storbyens mangfoldighed for at tiltrække kreative mennesker Læs hele artiklen fra Kristeligt Dagblad her. http://www.kristeligt-dagblad.