Samkørsel – en del af løsningen for at gøre det mere attraktivt at bo på landet, også for ældre

Løsningsforslag til det gode liv på landet – også for ældre

I sidste uge handlede nyhedsbrevet om Ældresagens konkurrence for at skabe bedre forhold til ældre på landet, dels så flere seniorer flytter til og færre ældre flytter – du kan se nyhedsbrevet her, hvis du ikke fik læst det https://www.landliv.dk/bloggen/

Den vigtigste gevinst er ikke de 3 flasker vin, men at vi er flere, der får sat emnet på dagsordenen og kommer med forslag til løsninger og måske dele Ældresagen mange af de gode forslag med os.

Transport er en vigtig forudsætning for at bo på landet.

Hvert år bliver der sparret på den kollektive trafik i landdistrikterne, mens den ofte styrkes i byområderne og på hovedstrækninger. Kommunerne forsøger at kompensere med Flextrafik – en ordning, som kan slå bunden ud af enhver kommune kasse, hvis mange bruger denne udmærkede ordning.

Samkørsel har vi altid benyttet os af på landet, men vi vil kunne gøre det endnu mere, og det er meget blevet meget nemmere at koordinere nu – vi behøver ikke længere ringe og spørge, sms eller maile, vi kan i stedet enten bruge en hjemmeside eller en app:  www.gomore.dk – og det er gratis, ja, du får endda en gratis kop kaffe.

Du kan se, hvilken bil du kommer ud at køre i –  så det bliver ikke som på billedet.
Der er ingen problemer i forhold til forsikring og skattevæsen – det er tjekket, og man vil altid kunne finde frem til, hvem der har kørt med hvem.

Det er ikke bare pendling til arbejde, men også de korte ture – når der skal dyrkes motion, til skolefest, til et foredrag i forsamlingshuset ….

Udover at vi vil kunne spare penge og skåne miljøet, vil den største gevinst nok være, at vi får mulighed for at snakke  og lære nogle flere at kende.

Faktabox – uden box (kan ikke finde funktionen)
GoMore har 126.000 medlemmer (heraf 35.000 bilejere) 

6 – 9.000 dagligt besøgende
3 – 4.000 rejser med GoMore om ugen
Hjemmesiden blev lavet i 2005, men især det sidste år har markant vækst med ca. 50.000 nye medlemmer, og medlemstallet vokser med over 5.000 om måneden.
Du kan bruge hjemmesiden eller hente en app til din smartphone

Det tager ganske få sekunder at tilbyde eller oprette en lift, men den store hurdle er

VANEN!

Hvordan kan vi hjælpe hinanden til at huske at bruge intelligent samkørsel?

Når vi skal ændre vaner skal vi mindes om det igen og igen og igen – så vedholdenhed er en god ting.
så snak – snak – snak om det.

Der kan også oprettes begivenheder = Events

Hver gang din forening, din skole, dit arbejde arrangerer et møde eller du bliver inviteret til et, så slå det op som Event på gomore.dk. og send gerne en mail ud til deltagerne med linket, så de nemt kan arrangere samkørsel. Hvis du er på Facebook, kommer der op om du vil dele det på Facebook, og dermed er du med til at gøre mulighederne synlig for endnu flere.

Mine personlige erfaringer er, at når jeg skriver om muligheden for at koordinere samkørsel til et arrangement, så starter en flittig korrespondance på Facebook / mail, hvor man arrangerer samkørsel  – men pyt: der bliver kørt i færre biler, der bliver snakket, og med tiden bliver det en del af vanetænkningen, hvordan kan jeg samkøre, og når man har brugt hjemmeside eller app en gang med held, så …

En anden erfaring er, at jeg ikke endnu ikke har fået respons, når jeg har tilbudt ture gratis – man vil jo ikke nasse, men det går meget bedre, hvis jeg sætter et beløb på, måske bare et symbolsk beløb.

Håber, at du er blevet nysgerrig, og går ind og laver din profil på gomore.dk – den bliver jo ikke synlig, før du enten tilbyder eller efterlyser et lift.

Vi vil gerne have hjælp

LAG-Favrskov er sammen lokalområderne Voldum i Favrskov Kommune og Sandved-Tornemark-Fuglebjerg i Næstved Kommune ved at se på, hvordan kan samkørsel udbredes. Det sker i et samarbejde med Aalborg Universitet v. Jørgen Møller og Niels Agerholm og Landliv v. mig
og vi vil gerne have hjælp

1) forslag til, hvordan vi får udbredt ideen

2) dine personlige erfaringer med samkørsel

3) ideer eller erfaringer med, hvordan man kan få gang i samkørslen i et lokalområde – for jo flere, der benytter sig at ordningen, jo større chance for at få et lift.

Vi vil meget gerne have dine gode ideer enten på Facebook
https://www.facebook.com/Landliv.dk
eller du kan skrive her https://www.landliv.dk/kontakt/

Projektet har modtaget økonomisk støtte fra Landdistriktspuljen og LAG.

 

Har du problemer med at få komme i gang, så skriv til mig, og jeg vil forsøge at lave en lille video, der viser, hvordan man gør – så skriv, hvis der er noget du ikke kan finde ud af vedr. GoMore.dk

Rigtig god weekend

hilsen
Mona Hvid

Hvis du vil have yderligere inspiration er der netop udkommet en rapport, hvor der på side 30 står noget om frivillighed og transport http://www.byplanlab.dk/sites/default/files2/Innovativ_service_og_aeldres_vilkaar_2014.pdf

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.