Stol ikke på overskrifterne!
men læs mere grundigt teksten nedenunder,
og husk at statistikker i høj grad kan laves, som man gerne vil have det.
Statestik var ikke det mest populære fag hos mig, da jeg læste – men den smule viden om statistik, der trængte ind i mit unge hoved, har jeg haft rigtig meget glæde af siden da.
Nåede lige at fatte tilstrækkeligt til, at jeg ved, at det er med statistik som med forsikringspolicer – det vigtigste står med småt, men vi gider ikke læse det!
Jeg er meget bekymret for, hvordan vores opfattelse af virkeligheden bliver formet af overskrifterne.
Vi bliver udsat for så store informationsmængder og vores hjerne fanger meget mere end vi kan nå at fatte, og når ting bliver sagt eller skrevet noget tilstrækkeligt mange gange, så ender det med, at vi tror, at det bliver en sandhed.
F.eks. udsættes vi jævnligt for overskrifter om, at folk vil bo i de store byer – nyheder, der er “dokumenteret af en undersøgelse” – underforstået, at der ikke er nogen, der vil bo hos os i landdistrikterne, men det er ikke rigtigt – ikke alle vil gerne bo i landdistrikterne, men der er faktisk mange, der gerne vil.
Hvis tallene blev renset, så det viste noget om, hvor mange, der gerne vil bo i landdistrikterne i forhold til befolkningsantallet de steder, så ville det være højre procentsatser, så ville mange statistikker ser anderledes ud.
Tallene bliver oftest opgjort efter antal hoveder. Hold da op, hvor ville der blive trængsel på landet, hvis alle de, der bor eller gerne vil bo i byerne flyttede ud – så kneb det nok noget med at vi kunne udvikle de særlige kvaliteter, som det gode liv på landet giver.
Det betyder ikke, at vi bare kan læne os tilbage og tro, at tilflytterne kommer strømmende til, og forskningen giver os faktisk nogle gode redskaber, som vi kan bruge for at tiltrække nogle af de, der gerne vil bo på landet.
Dette nyhedsbrev handler om: – resultater fra forskning, der viser nogle tal om potentielle tiflyttere til landet
Næste nyhedsbrev handler om begrundelse for at flytte til, og hvorfor 25 % flytter igen inden for et år (kan godt afsløre, at det især handler om manglende integration og hjemfølelse)
I dette nyhedsbrev er forskningsresultaterne hentet fra en antologi, der lige er udkommet på Syddansk Universitsforlag, redaktør Gunnar Lind Haase Svendsen. Du kan se indholdsfortegnelse og forordet her http://www.universitypress.dk/
Der står på bagsiden, at bogen rummer 23 letlæste, populærvidenskabelige og velillustrerede artikler,
Der er rigtig meget god veldokumenteret viden, som der er brug for i landdistrikterne!
men jeg kunne godt ønske mig, at den var lettere at læse (har mailet med Gunnar L H S om dette, og han har takket ja til, at jeg en anden gang giver feedback på en antologi målrettet os, hvor landdistriktsudvikling er en del af livet, før den kommer i trykken).
Der er et par artikler, der matcher denne periodes tema om bosætning, hvor der i dette nyhedsbrev vil blive kombineret erfaringer med vores arbejde med bosætning bla. Landsbyforum i Vordingborg med forskningsresultater fra artikel fra bogen:
Potentiale for migration fra by til land: Ønsker byboere at bo på landet? af Jens Fyhn Lykke Sørensen, Syddansk Universitet
Der er en del, der hellere vil bo et andet sted end de gør i dag – og heraf vil flere gerne bo på landet.
Det resultat kan man se i flere undersøgelser, og alligevel spurgte studieværten på P4 i går (den 19.4 kort efter kl. 16) Anne Mette Hjalager (Syddansk Universitet), hvorfor vi skulle ofte kræfter på yderområderne, når vi ved, at folk ikke vil bo der …. f.eks. på Lolland-Falster (jeg kan ikke citerer ordret, da jeg kørte i bil, og hidsede mig voldsomt op over sådan en udtalelse)
Tilbage til Jens Fyhn Lykke Sørensens resultater, der med udgangspunkt i en undersøgelse blandt Ærøs og Odenses borgere kan se, at der er et “betydeligt tilflytningspotentiale til landsbyer”
Hele 30 % af deltagerne i undersøgelsen ville bosætte sig i landsbyer eller ude på landet, hvis de kunne vælge frit – det svarer til, at der ville bo lige så mange på landet, som i slutningen af 60-erne
Man kan dog ikke med sikkerhed sige, at resultaterne er gældende for alle borgere i landet, men hvis tallene omregnes til landsplan svarer det til 400.000 borgere!
Journalisten udtaler, og overskrifterne fortæller igen og igen, at al bevægelse går fra land til by, men det er ikke sikkert, at sandheden er så enkel.
Derfor opfordrer Jens Fyhn også til, at landdistriktsudvikling ikke bare skal omfatte os, der bor der, “men også i høj grad omfatte dem, som foretrækker at bo på landet, hvis de kunne få det til at hænge sammen med deres og familiens job- og uddannelsesmuligheder”
Det er en udfordring, der er til at tage og føle på!
Her er der nok brug for at tænke anderledes – at se erhvervsudvikling som andet end traditionelle virksomheder, selvom de er så hjerteligt velkomne, men der er et overset erhvervsliv: mikrovirksomhederne. Dem er der allerede mange af i landdistrikterne, men de er ikke særligt synlige.
I Guldborgsund og Vordingborg kommuner er der ca 4600 mikrovirksomheder!!! Disse to kommuner har startet et projekt for at gøre noget for disse virksomheder, især med fokus på netværk og faglig udvikling www.mikromekka.dk
(Skriver en dag et nyhedsbrev om, hvad lokalområder kan gøre for erhvervsudviklingen – har du ideer, så hører jeg det gerne)
Lad os hylde tilflytterne som helte
mindre kan vel også gøre det, men hvad mener jeg egentlig med det!
Se næste uges nyhedsbrev
Nedenfor ser du billedet af gårsdagens helte i min have. Én time forinden var jorden dækket af sne – det er da livskraft, som vi kun kan inspireres af.
Hilsen Mona