Der har været meget i medierne om deleøkonomi – men det har virket, som om det kun er slået igennem i de større byer, og det er synd, da det kan være en vigtig del af vores landdistrikters udvikling.

Der bliver flere ressourcer til rådighed, når man deler, men endnu mere vigtigt: det ændrer også mentaliteten. Det styrker tilliden og kan ændre opfattelsen fra en mangel tankegang til en overflodstankegang.

Ideen bag deleøkonomi er, at vi ikke behøver at eje de ting, vi har brug for, men også at vi ikke hele tiden har brug for alt, hvad vi ejer.  Vi kan låne, leje, bytte eller forære det væk. En bil bliver i gennemsnit brugt 1 time om dagen, en boremaskine bliver i gennemsnit brugt 15 minutter i sin levetid (synes det er lidt lavt sat, men har set denne påstand flere steder – og der står en boremaskine i mit udhus, har aldrig være brugt). Og internettet har gjort det nemt!

Deleøkonomi har udover de økonomiske fordele, også stor betydning for miljøet og den giver en mentalitetsændring – de, der deler oplever større tillid. Det er faktisk grundstoffet som Danmark er bygget på, og årsagen til at vi bliver målt som et af de lykkeligste befolkninger – derfor skal vi have mere gang i deleøkonomien. Mona Hvid 

Internettes 3. bølge

Deleøkonomi kaldes også internettes 3. bølge: Den 1. Var da vi kunne begynde at bruge internet (1989), den 2. bølge var da vi begyndte at dele oplevelser m.m. på de sociale medier (1999), og den 3. kaldes også tingenes internet, hvor vi kan dele alt, hvis det kan digitaliseres.

Deleøkonomien vokser nærmest eksplosivt i verden, vækstraten er i dag større end Facebook, Twitter og Google TILSAMMEN, den er på 28 % og der jubles i DK, hvis vækstraten kan stige til 2 %

Deleøkonomien er på vej op, og ifølge Boston Consulting Group kan den ramme 384 mia. dollars inden 2025, hvis den følger de nuværende vækstrater på 28

pct. http://www.business.dk/oekonomi/eksplosion-paa-vej-i-deleoekonomien

En kvinde i provinsen (kan ikke huske, hvor hun bor) lejer sin store suppegryde ud via nettet for 20 kr, den store stegegryde for x kr, hun har også et par store sølv-lysestager osv.Jeg tænker, hvor meget andet liv, der ville komme hos gamle Fru Olsen, der lejer sit musselmalede spisestel ud til fester. Der bliver skabt kontakt, der bliver snakket om forberedelserne, når service bliver hentet, og hvordan festen er gået,, når servicet bliver afleveret – det ender måske med … men mulighederne for nye relationer bliver skabt.Jeg bruger selv meget GoMore.dk og der skabes relationer på kryds og tværs, hvor alle er glade, for vi vil jo gerne hjælpe, og synes, at det er lidt for dumt at sidde ene mand i en bil med plads til 5, og de andre får en billig lift  Mona Hvid


En bil bliver i gennemsnit brugt 1 time i døgnet, og i gennemsnit sidder der 1,37 person i bilen – biler udnyttes under 1 %. Her er deleøkonomi så oplagt – biler er faktisk ret dyre – ikke mindst i DK, og så bliver de brugt så lidt.
Et eksempel:  Udnyt din bil bedre!

Intelligent samkørsel er deleøkonomi, hvor du kan tilbyde et lift eller søge et lift via GoMore.dk. Og det kan blive en styrke for landdistrikterne, hvis vi gider det – for det fungerer kun, hvis der er flere, der skal samme vej, og vi er mange, der bruger det. GoMore.dk formidler 10.000 lift om dagen (maj 2015)! Så hvad venter vi på, og både chauffør og passager sparrer penge, skåner miljøet, mange får en oplevelse (ja, der er lige et par, der er blevet gift – de mødte hinanden via et lift på GoMore) og derudover får både chauffør og passager værdikode til en gratis rigtig god kop kaffe hos Q8 (Vi får kaffe og Q8 får kunder)

Biler kan deles på mange måder:

  1. Samkørsel  – f.eks.GoMore.dk
  2. Udleje din bil på en nem måde –  Gomore.dk
  3. Pakketransport – når du kører alligevel, så tag en pakke med f.eks. Nimber.com eller TrunkBird.com
  4. Køre for andre. Uber.com
  5. Lej på stedet Drive-now.com
  6. Delekøb f.eks. hos Audi
  7. ?

(ikke alt fungerer endnu i Danmark)

100 selvkørende biler fået kørekort i Sverige, så man har erfaringer med dem, når flere bilmærker senest i 2020 sender selvkørende biler på markedet. I USA har de selvkørende biler fra Google kørt i 6 år – uden en eneste skade. Ja, snart så holder vi møder eller sidder og arbejder, mens bilen transportere én, og de ældre behøver i fremtiden ikke frygte, at de ikke længere kan beholde deres kørekort osv.

I DK er vi lidt bagud, og man mener, at det især skyldes, at vi har det for godt – så vi ikke har brug for det. Men vi ser dagligt i medierne, at landdistrikterne mangler ressourcer og vi har haft en tradition for at låne, bytte, give væk.

Vi vil gerne høre historier og få viden om, hvordan I bruger dele- / vi-økonomi i jeres lokalområde- send dem til mona@landliv.dk

Foredrag / workshop: Deleøkonomi i landdistrikterne  v. Mona Hvid

Ring tlf 2126 6566 eller skriv til mona@landliv.dk for at booke et foredrag eller en workshop

 

Se nedenfor Googles oversættelse (+ lidt bedre oversættelse fra min side), hvis du foretrækker at læse dansk

Lisa Gansky : “The Mesh is simply the idea that technology enables us to easily tap into the power of our being truly connected. This means that we can often get what we want or need from another person rather than a traditional business. Technology like the web, social networks, mobile devices and peer-to-peer platforms like those for crowdfunding, allow us to locate each other as well as things we need in our lives. Most of the collaborative businesses we have seen thus far arise because people and things such as cars, homes, factories, offices, food and intellectual property, are easily networked and now, via technology, are able to be made visible and therefore available. This technology allows us to access rather than own goods, services and talent. We are easily able to tap into each other’s assets (goods, services and talents), to create a more efficient way of living and working. We have a global index of nearly 10,000 examples, which speaks to the fact that this is truly a global movement and is happening across all industry sectors.

 To put it simply, access trumps ownership and unused value is a waste.

 The collaborative economy is driven by several key realities of our time that have created the conditions for it to be so rapidly embraced.

  1. As a global community, we are more connected to more people and things than ever before in history.
  2. Since 2010, most of the world’s population resides in cities. This means that there are many more of us living more closely together.
  3. In the past decade, big brands, especially energy and financial companies, have become far less trusted by people (particularly since 2008).
  4. Climate change is causing us to rethink how we live and work.
  5. Inexpensive mobile technology has made it much easier for us to find each other and things and then to ‘share’ or access them from each other as we need.”  http://www.kauffman.org/blogs/policy-dialogue/2015/june/the-sharing-economy-access-trumps-ownership

Mesh (populær betegnelse for deleøkonomi) er simpelthen den idé, at teknologien giver os mulighed for nemt at udnytte kraften i det, vi let er forbundet med. Det betyder, at vi ofte kan få, hvad vi ønsker eller har brug fra en anden person i stedet for en traditionel forretning.

Teknologi som internettet, sociale netværk, mobile enheder og peer-to-peer-platforme som dem for crowdfunding, giver os mulighed for at lokalisere hinanden samt ting, vi har brug for i vores liv. De fleste af de deleøkonomiske virksomheder, vi har set indtil videre opstår, fordi mennesker og ting som biler, huse, fabrikker, kontorer, mad og intellektuel ejendomsret, er via teknologi  let i stand til at blive synlige og dermed tilgængelig. Denne teknologi giver os mulighed for at få adgang til istedet for at eje: varer, tjenesteydelser og talent. Vi er let i stand til at udnytte hinandens aktiver (varer, tjenesteydelser og talenter), at skabe en mere effektiv måde at leve og arbejde. Vi har en global indeks på næsten 10.000 eksempler, som taler til det faktum, at dette er i sandhed en global bevægelse, og der sker på tværs af alle sektorer.

 For at sige det enkelt, adgang overtrumfer ejerskab og ubrugt værdi er spild. 

Deleøkonomi er drevet af flere vigtige realiteter i vor tid, der har skabt betingelserne for at blive så hurtigt omfavnende.

  1. Som et globalt samfund, vi er mere forbundet til flere mennesker og ting end nogensinde før i historien.
  2. Siden 2010 er de fleste af verdens befolkning bor i byerne. Det betyder, at der er mange flere af os bor tættere sammen.
  3. I det seneste årti, har store virksomheder, især energi og finansielle selskaber, mistet tillid folk (især siden 2008).
  4. Klimaændringer får os til at genoverveje, hvordan vi lever og arbejder.
  5. Billig mobil teknologi har gjort det meget lettere for os at finde hinanden, og ting, og dermed til at dele eller få adgang til det fra hinanden, som vi har brug for.

http://goo.gl/JYM50Z

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.