LAG-Favrskov inviterede til møde i Voldumhallen 24 november om de foreløbige resultater af intelligent samkørsel i Voldum.
Jørgen Møller, Aalborg Universitet indledte sit oplæg med at sige ”Nationens øjne hviler på jer” , fordi der er stor interesse for, hvordan man i Voldum får intelligent samkørsel til at fungere. Det kunne man også konstatere på deltagerlisten, der udover en snes Voldumborgere, indeholdt repræsentanter fra Favrskov Kommune, Tønder Kommune, Region Midtjylland , FlexDanmark, Landdistrikternes Fællesråd samt projektets aktører.
Resultatet af forårets spørgeskemaundersøgelse, der er lavet i henholdsvis Voldum og Sandved/Tornemark på Sjælland viser en markant forskel i tilknytning til området, hvor Voldum overhaler de sjællandske landsbyer med flere banelængder. ”Der er en stor homogenitet i Voldum” supplerede en tilhører.
Trafikforsker Niels Agerholm, der sammen med Jørgen Møller har lavet denne og den tidligere Favrskovundersøgelse i 2009 -2011 fortalte, at i Voldum har 94 % bil og over halvdelen har 2-3 biler, og 56 % vil gerne køre sammen til arbejde, mens hele 77 % gerne vil samkøre til fritidsaktiviteter, så grundlaget for samkørsel er der i Voldum. Dette er dog kun starten på resultaterne af undersøgelsen:
”Vi håber, at endnu flere vil svare på vores spørgeskema – spejderne har omdelt et postkort til alle husstande med en opfordring til at deltage, og man kan også finde linket til spørgeskemaet på http://www.trg.dk/iskb/, så resultaterne fra Voldum kan blive til gavn for det videre arbejde i ind- og udland om samkørsel” oplyser Niels Agerholm.
Efter generalforsamlingen i Voldum Lokalråd i foråret skrev pressen, at Voldum vil være med i forsøget og Thomas Uhrskov henvendte sig, da han gerne vil stille sin samkørsel-app til rådighed. Siden har en gruppe borgere samarbejdet med Thomas Uhrskov om at få tilpasset app-en, så den passer til Voldums behov. Der mangler lige et par detaljer, men den fungerer fortalte Annebet Hessellund, der præsenterede de mange fordele, som app-en giver. ”Der er en del, der er begyndt at bruge den, men vi skal selvfølgelig være flere, og vi vil nu komme ud til møder eller andre steder, hvor der er mange borgere for at fortælle om samkørsel og man kan også få hjælp til at komme i gang” fortalte Annebet Hessellund.
Ting tager tid
Holger Bjerregaard understregede, at det tager tid at få sådan noget op at køre, og lokalrådet har drøftet, hvordan de med jævne mellemrum kan gøre opmærksom på mulighederne med samkørsel, for det er vaner og kulturer, der skal ændres.
Formanden for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damgaard bakkede meget op og sagde, at vi skal finde nye og anderledes løsninger, for der bliver længere og længere mellem busserne på landet.
LAG Favrskov gennemfører projektet: ”Intelligent Samkørsel som en mulig løsning af landdistrikternes persontransportudfordringer” i samarbejde med lokalområdet Voldum i Favrskov Kommune og lokalområderne Sandeved-Tornemark og Fuglebjerg i Næstved Kommune i samarbejde med Landliv og Aalborg Universitet.
Projekter gennemføres med tilskud fra Landdistriktspuljen samt Landdistriktsprogrammet 2007-2013