Lørdag den 24. november 2012 var   ildsjæle fra hele Region Sjælland samlet til seminar som afslutning på projektet Hvad er der brug for på landet.

Det gik bare så godt – hvis man virkelig skulle beskrive udbyttet af dagen, så var det den særlige stemning, der var da alle sad og drak eftermiddags kaffe og folk talte sammen på kryds og tværs af lokalområder.
Et par tilbagemeldinger fra dagen:
“Det var en helt speciel energi, som man bare kunne suge til sig lissom solskin :-)”
    
“Mine to medbestyrelsesmedlemmer fra beboerforeningen har ikke tidligere deltaget i et forum, hvor det handlede om dem – især den ene var negativt forhåndsindstillet og underholdt i bilen til Holeby om alle de ‘forgæves’ og trælse møder hun har deltaget i med NN Kommune i forbindelse med den såkaldte nn-plan….Det var dejligt, at piben havde en anden lyd i bilen hjem
Jeg håber det bliver muligt at samle ‘ildsjælene’ også i fremtiden. Sådanne møder er den ilt der kræves for at gløderne kan overleve og ind i mellem brænde til fælles bedste. “
    
“Stemningen ved eftermiddagskaffen siger det hele!”
Det blev en særlig dag, da alle bidrog med engagement og erfaringer – TAK
Program

Seminar den 24.11.2012 kl. 9.30 – 15.00 på Grønt Center, Maribovej 9, 4960 Holeby

 

Hvad er der brug for på landet: Nytænkning af landdistrikter?

Hvordan får vi vendt billedet til, at landdistrikter kan være en meget stor ressource? Hvordan får vi ændret selvforståelsen hos os, der bor på landet til at se: Det er her, det sner?

Men det sner ikke, medmindre man har viljen og energien og redskaber til at få det til at ske!

 

Der er sagt og skrevet så meget om landdistriktsudvikling, og nogle steder rykker det, men i det samlede billede af landdistrikterne er alt stort set ved det gamle: Landdistrikterne er en udfordring, for ikke at sige det direkte: et problem, som nogle nostalgiske ildsjæle tror, at man kan holde liv i og få genskabt til Morten Korch idyl.

Hvordan får vi vendt det billede hos os selv og hos andre?

“Forskellen på land og by er: på landet er man selv nødt til at gøre noget, for at der sker noget. I byen kan du bare købe en billet.” William Houmann, Nyord

 

Dette seminar er afslutningen på projektet: “Hvad er der brug for på landet,” hvor Landliv i samspil med de lokale aktive, organisationer, erhvervsliv, kommuner, universiteter har lyttet og været aktiv for at få afdækket, hvad er der brug for på landet for at understøtte de lokale frivillige udviklingsarbejde.

På denne lørdag vil vi gerne drøfte vores erfaringer med jer, få flere ideer / erfaringer, og ikke mindst: få givet inspiration til jer, så de kan omsættes til praksis og dermed være med til at skabe nytænkning af landdistrikter, og inspiration til det videre udviklingsarbejde.

 

Nedenstående program blev afviklet med stor succes  – du kan se nogle af materialerne nedenfor –  samt læse i Nyhedsbreve m.m.

Program

 

kl. 9.30          Indskrivning med kaffe/te og morgenbrød

kl. 10.00        Velkomst og præsentation af dagens program og de overordnede resultater fra Hvad er der brug for på landet v. Mona Hvid

Kl. 10.45        Pause

Kl. 11.00        Workshops

Resultaterne fra projektet og dagens arbejde udgives som idekatalog, og som artikler.

Workshop: A:       At holde ild i ildsjælene?

Hvordan man kan bevare engagementet og energien hos de lokale aktive? Der tales meget om at ilden brænder ud, men der er mange måder at bevare den på!

Workshop B:        Hvordan får vi flere aktive?

Næsten alle lokalområder har denne udfordring, hvor projektets resultater bl.a. peger på vigtigheden af at få delt opgaverne meget tydeligt op, så det matcher forskellige borgeres ønsker om at bidrage til lokalområdets udvikling.

I denne workshop drøftes også, hvordan får vi informationen ud til vores borgere – hvad virker, hvor og til hvilke målgrupper?

Workshop C:       Hvordan styrkes samspillet mellem tilflytterne (og deres skøre ideer) med “de gamle”?

Mange forskere peger på, at det er tilflytterne, der ofte kommer med de nye ideer. Vores erfaringer er, at det både er de nye og de gamle, der kommer med nyt, men der ofte opstår skel imellem de to grupper.  Vi ved det godt at forskellighed giver styrke og nye muligheder, men hvordan gør vi i praksis?

kl. 12.00        Frokost og networking

kl. 13.00        Opsamling fra workshops og debat

kl. 14.00        Samspil med myndighederne Oplæg og debat: indsamling af gode ideer og “tricks”

kl. 14.30        Lokalområder som drivere i samfundsudviklingen – hvem har magten, og hvordan kan den bruges til den videre udvikling af landdistrikterne? Hvordan kan vi hver især medvirke til at ændre på billedet af mulighederne i landdistrikterne

kl.14.50          Opsamling på dagen

Materialer
Præsentationsmaterialerne er her: tryk på det, som du vil se:
Hvis du vil printe dem ud, så vil jeg foreslå, at du vælger uddelingskopier  eller antal dias på siden eller hvad det nu hedder på jeres pc. Det kan sagtens læses med 3 dias på hver side. (skriver det, fordi der er mange, der ikke ved, at man kan spare papir på den måde)
Resultaterne fra de 3 workshops står under
– At holde liv i ildsjælene
– Hvordan får vi flere aktive
mens den 3. workshop endnu ikke er bearbejdet som nyhedsbreve (der er jo hele tiden emner, der presser sig på for at komme til), og det er et emne med rigtigt mange facetter – der er skrevet om at tage imod tilflyttere og undgå de mange genflytninger – se Bosætningsprojektet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.