Vi har så mange muligheder for selv at bestemme, hvordan fremtiden skal være på landet (det åbne land, i landsbyen eller i de mindre byer), men vi kan ikke bare læne os tilbage og tro på at stokrose-idyllen kan overleve, hvis vi ikke tager fremtiden til os.
Den teknologiske udvikling og anden udvikling buldrer derudad, og vi kan slet ikke forestille os, hvad det vil komme til at betyde for os – og slet ikke, hvis vi ikke letter os fra sofaen og begynder at se på og gå i dialog om mulighederne og begrænsninger i alt det nye, der sker – og udnytte dem.
Vi kan ikke bare vende ryggen til og melde fra overfor alt-det-nymodens-skidt, som ikke er til at få hoved eller hale på. For det bestemmer vi nemlig ikke. Og glem al snak om: “Vi har det godt, som vi har det, og det skal der ikke røres ved.” For vi kan IKKE bestemme, om vi vil koble os af den teknologiske udvikling, og hvad den fører med sig!
Men vi kan bestemme, hvordan vi vil bruge mulighederne, så det gavnes os selv og vores lokalområde. Og nej, det kan ikke bare vente, til vi får bedre tid.
Derfor skriver jeg disse nyhedsbreve og er i gang med at skrive en bog med samme titel. Bogen skal være letlæselig og skal lægge op til debat og til refleksion: Hvordan kan jeg bruge alt det nye, og hvordan kan vi bruge det til at styrke vores lokalområde, så det bliver et godt sted at bo og arbejde.
Vil du / I være med til at lave bogen?
Jeg vil gerne invitere jer med til at komme med input til bogen og nyhedsbrevene – det kan være emner, som du gerne vil have, at jeg tager op, eller du / I har nogle tiltage / overvejelser, som I gerne vil have, at jeg bringer videre.
Det bliver under alle omstændigheder en proces at skrive bogen, og jeg vil dele kapitler, drøftelser med jer – dels på de sociale medier, dels i nyhedsbrevene.
Der er to yderpoler for fremtiden på landet
Den ene er forfald, affolkning og fotograferne behøver ikke at tage de sædvanlige 2københavner-filtre” på, når de skal tage billeder af livet på landet.
Københavner-filtre er det, som ikke mindst TV har brugt i flere år, når de skulle lave reportager f.eks. fra Lolland-Falster, der giver sådan et mørkt lidt gulligt og trist billede.
Det andet er steder med liv, fællesskab, ro – hvor vi hele tiden sammen og hver for sig, skaber det gode liv på landet.
Begge yderpoler vil opstå, og der behøver ikke at være mere end et par kilometer imellem forfaldet og det rigtig gode liv. Det interessante er, at det ikke behøver at være de steder, som solen allerede skinner på, der vil udvikle sig, eller stederne, hvor forfaldet allerede har fat, der bliver mere forfaldent.
DET ER HELT OP TIL JER, DER BOR HER ELLER FLYTTER TIL.
Bogen skrives til os, der bor på landet og til de, der overvejer at flytte på landet
og den vil hele tiden kredse om alle de nye ting, der sker f.eks. hvad betyder det for os, at de selvkørende biler er tilgængelige for os alle om 4-5 år?
Hvordan vil det ændre livet på landet? Hvilke nye muligheder giver det? og hvad skal vi være opmærksomme på ikke går tabt?
Transport på landet gav mig sparket til denne bog
Jeg har været så heldig, at jeg har beskæftiget mig med landdistriktsudvikling siden 2006, og siden 2010 har Landliv med jævne mellemrum haft projekter om transport på landet. Sidst har jeg beskæftiget mig med det i 1.halvår af 2016, og kunnet konstatere, at det kun er de få, der har problemer, og disse problemer vil være væk om ganske få år.
Igennem arbejdet med dette projekt kunne jeg se, at de færreste forholdt sig til al den information, der dagligt kommer i medierne, og sætter det i forhold til, hvordan vi skal designe fremtiden. Og jeg oplevede også, at når jeg forklarede, hvorfor udviklingen kommer til at gå stærkere og stærkere – ja, faktisk vanvittigt hurtigt, så begyndte flere at tænke nyt.
Så velkommen til arbejdet med:
Fremtiden på landet – vi bestemmer selv
Mona Hvid, mona@landliv.dk tlf: 2126 6566