Sidste uges nyhedsbrev var bl.a. en opfordring til at samarbejde på tværs og kombinere den styrke, der ligger i fællesskabet – den sociale kapital – med andre kapitaler f.eks. den økonomiske.
Det kan måske lyde fint og fornemt, hvorfor dette nyhedsbrev er et eksempel fra det virkelige liv.
Jeg vil i dette nyhedsbrev samtidig lave en mini-introduktion til nogle af de mange kapitaler, som der er i lokalområde. Ordet kapital kan måske få det til at løbe koldt ned ad ryggen på en garvet ildsjæl, men det er nu det ord, som bruges – og det betyder jo bare værdi i denne sammenhæng – og det kan være en fordel at vide, hvilke værdier vi har i et lokalområde, så vi kan bruge dem.
Det er med værdier i lokalområder, som i mange af andres livets forhold, vi tager dem enten som selvfølgeligheder eller vi aner ikke, at vi har dem. Tror, at der er andre end mig, der har ryddet op i skuffer og skabe og blevet glædeligt overrasket over, hvad vi har liggende af værdifulde ting (måske havde de ikke værdi for os, da vi lagde dem der, men tings værdi ændres nogle gange over tid).
Der er mange eksempler på, hvordan samarbejde på kryds og tværs styrker udviklingen og styrker lysten og kvaliteten til at bo og arbejde i et område. I er meget velkomne til at skrive om, hvordan I gør det hos jer.
På den måde kan vi blive inspireret til at skabe det samarbejde der egner sig til vores eget lokalområde lige nu.
Nyhedsbrevene bliver ved med at være tilgængelige på Landlivs hjemmeside https://www.landliv.dk/bloggen/, så I forhåbentligt også kan hente inspiration senere. (Skal have fundet en lettere måde at finde frem til relevante nyhedsbreve, når der efterhånden bliver mange nyhedsmails – men det er der sikkert én af jer, der har en ide til. Og hvis der er, så skriv mona@landliv.dk)
Kirkeruter på NordØst-Falster
Dette nyhedsbrev vil beskrive ideen til samarbejde mellem Stiftsrådet, menighedsrådene i 4 sogne, borgerforeninger, lodsejere, erhvervsliv og måske endnu flere – og samspillet mellem forskellige kapitaler for at skabe kirkeruter på NordØst Falster.
Det første fællesmøde er i næste uge den 16. maj kl. 19. Hvis du er lokal og har interesse i at medvirke til at udvikle cykel og vandreruter på NordØstFalster er du velkommen til at tilmelde dig til menighedsrådsformand Evelin Møller, evelin@live.dk eller tlf 30 28 55 75 senest den 13. maj
Og ambitionen er, at kirkeruterne bliver indviet lørdag den 7.september kl. 13!!!!
Det bliver et stykke koncentreret arbejde i løbet af reelt et par måneder. Dette kan kun lade sig gøre, hvis det forarbejde som styregruppen har lavet er godt nok, men det kan I komme til at høre mere om senere, nu tilbage til ideen og netværk på tværs.
NordØst-Falster kommer man ikke bare lige forbi
NordØst-Falster har en stor udfordring, at det ikke ligger i nærheden af ”støvlen”, som er det geografiske område, der satses på i forhold til styrkelse af bosætning og erhverv, så derfor må der gøres noget for at få folk til at opdage de stedbundne ressourcer: Det er et meget smukt naturområde, her er ro, mange historiske seværdigheder, smukke kirker med deres særlige historie m.m. Jeg har allerede hørt flere historier om, hvor overraskede folk bliver stedets skønhed, når de bliver præsenteret for området.
Formålet med projektet er: At bidrage til udviklingen af landdistriktet gennem et kirkeligt aktiv, hvor borgere og turister kan opleve kirker og natur med henblik på at skabe eftertanke, fred og sundhed.
Menighedsrådene er gået sammen om at lave vandre- og cykelruter imellem deres kirker, som samtidig præsenteres igennem små videoer. Gæsterne kan se dem enten hjemmefra eller på deres SmartPhone, når de er i kirken. Der sættes QR-koder op.
“Parallel leg eller samarbejde”
(små børn leger parallelt, før de udvikler sig til at kunne lege sammen og samarbejde)
Mange steder arbejdes der meget parallelt, hvor menighedsrådene laver deres indsats, og lokalråd, landsbylav, borgerforening laver andre aktiviteter for at skabe sammenhold og styrke den sociale kapital – den værdi, der er i fællesskabet /sammenhængskraften (der skabes igennem relationer imellem mennesker, hvor tillid, normer og netværk er vigtige elementer).
Mange steder kunne man med fordel skabe broer mellem dette arbejde for at se på mulighederne for at udnytte ressourcerne bedre. – har vist før fortalt, at der i mit lokalområde blev lavet 3 fastelavnsarrangementer på samme tidspunkt, fordi man ikke vidste, hvad de andre planlagde – og der var ikke deltagere nok til 3 arrangementer!
Her har man valgt ikke at se snævert på, hvordan man kan lave gode cykel- og vandreruter og præsentere kirkerne, men inviterer til samarbejde, så der kan skabes synenergi.
For det første er det et samarbejde mellem flere menighedsråd, hvor de har inviteret borgerforeninger med f.eks. ”Liv i Stubbekøbing”
Den økonomiske kapital i form af erhvervslivet deltager også. Det kan være overnatningssteder, spisesteder, cykelsmeden – der sikrer at gæsterne service og forplejning undervejs, men også kunsthåndværkere, museer, gårdbutikker m.fl.
Sammen vil de beslutte, hvordan de synliggøre noget af den kulturelle kapital – den kulturelle rygsæk, der både omfatter kunst, kultur, historie, samfundsforhold, mad, vin og kende spillets regler.
I arbejdet med at planlægge ruterne og tilbyde service, samt gøre opmærksom på seværdigheder i området vil den humane kapital blive anvendt – Hvad den enkelte kan byde ind med for at få omsat det til realiteter.
Og så plejer der at ske det, når man mødes på tværs i en konstruktiv ramme: der opstår mange flere ideer om alt muligt – og dermed mulighed for yderligere udvikling.
Dette er ikke noget stort og forkromet projekt, som NordØst-Falster bliver en stor udviklingsregion af, men det er en af skridtene på vejen.
Når NordØst-Falster har lavet det meste af deres arbejde, vil I høre om det, og der vil komme til at ligge en manual / ”kogebog”, så det forhåbentlig skulle blive lettere for jer også at lave kirkeruter.
Vejret skulle blive til en god vandre- eller cykeltur i weekenden
Hilsen Mona