Spot de menneskelige ressourcer

Flere udenfor arbejdsmarkedet end indenfor!!

Det er nu kun i tre kommuner andelen af borgere i arbejde er større end dem uden arbejde  – viser en undersøgelse fra Kora, lavet for DR.
Hold da op med menneskelige ressourcer, der er, som ikke skal bruge 8 timer om dagen på at arbejde!!!
Lad os da få flere med til at skabe den sociale kapital, sammenhængskraften, der er fundamentet for udviklingen i vores lokalområder.

 
Jeg nyder at se Matador igen-igen, og hygger mig med at reflektere over, hvordan vi stadig er præget af Matador-kulturen. “Dem omgås vi ikke” som Laura sagde det Hånden på hjertet: er der også nogen i dit lokalområde som “dem omgås jeg ikke”? Sådan har vi de fleste det nok, men tiden er nok inde til at få set på disse fordomme og i stedet se på, hvad de, som vi ikke omgås, rummer af kvaliteter, værdier og ressourcer.
Flere lokalområder fortæller om, at der er grupperinger, som absolut ikke vil være med – og nogle gange modarbejder. En gruppe kunne være “dem nede i skuret”
Men har I inviteret dem? og til hvad?’ Det er ikke sikkert, at man har skal starte med at spørge om “deres visioner for lokalområdet og deraf følgende strategiske overvejelser” (fis, men I forstår, hvad jeg mener)

 

 
Spot de menneskeligge ressourcer i lokalområdet og inddrag dem
Ofte leder vi efter nogen, der ligner os selv eller kan nogenlunde det samme som os – tilhører det samme sociale lag (Matador eksisterer fortsat, selvom grænserne er udvisket). Det er vist ren biologi eller også er det almen psykologi – det er nemmest at være sammen med nogen, der ligner os selv, og det er endnu nemmere at spotte deres ressourcer, for dem kender jeg jo fra mig selv.

 
Satspuljen havde sat mange penge af til projekter, der kunne inddrage førtidspensionister i aktiviteter. Et lokalområde udviklede et projekt, hvor man inddrog flere førtidspensionister i det lokale arbejde – der er så jo masser af uløste opgaver. De fik afslag – man kan ikke have et projekt, hvor man ikke indberetter cpr.nummer, og så kan resultaterne ikke måles! men alligevel fik lokalområdet gavn af projektet, fordi den lille arbejdsgruppe, der havde været med til at lave projektet, havde talt med flere om det, og man var blevet mere bevidst om det store potentiale, der lå. Der var allerede flere aktive førtidspensionister i det lokale arbejde, men der kom flere.

 
De “skæve eksistenser” og de besværlige unge har også masser af kræfter, der kan bruges til noget.
Her kunne skrives en lang stribe af historier – vil gerne høre nogle flere fra jer, for der er brug for disse historier:

  • I et lokalområde boede en meget indelukket ungkarl – han hilste kort, men ikke mere – passede sit arbejde og sig selv. Men han kunne køre med store maskiner. En dag spurgte en fra landsbylauget, om han ville hjælpe. Selvfølgelig ville han det, deltog også stille i den efterfølgende frokost – og nu indgår han som en selvfølgelig del i lokalområdets aktiviteter, også når det er borgere, som beder om hjælp. Han er tøet meget op, men er ikke den, som behøver at dæmpe sig.
  • Christian medio 40-erne, dybt alkoholisteret, brugte ikke tiden på at gå i bad og vaske sig. Nogen havde registreret, at han havde et overblik over, hvordan man bedst kan bruge pladsen, og han blev spurgt, om han ville stå for at dirigere bilerne på plads til den årlige byfest – skal lige hilse at sige, at der var mange, der var bekymrede. Christian mødte 2 dage før – nyvasket og ædru for at tage bestik af pladsen, være med til at drøfte, hvordan man skulle inddele marken, så den blev mest funktionel som parkeringsplads. Christian løste opgaven, så folk takkede for den gode service, og Christian drak først dagen efter byfesten. Nu bliver han ikke blot brugt i sit lokalområde, men også naboområderne trækker på ham: ædru, nyvasket, høflig, når der er opgaver, der skal løses.
  • eller man kan gøre som Ruds Vedby Idrætsforenings fodboldsafdeling, der tager inklusion helt alvorligt. Citat fra Sjællandske den 15.januar 2013: Brian Dahlin, formand for fodboldafdelingen fortæller: ” En af de drenge, der har være til at lave hærværket (en gruppe unge havde raseret  og stjålet i klubhuset for mindst kr. 300.000) bankede på min dør derhjemme. Han stod der sammen med sin mor og far og sagde undskyld. Han spurgte om der var noget kan kunne gøre. “Du kan begynde at spille fodbold i klubben ” var svaret og sådan er det blevet.

 

Hvad kan man gøre? Brug den naturlige nysgerrighed og interesse for andre, skab relationer, spot muligheder, og giv et tilbud (med mulighed for støtte). Ind imellem må man vove det ene øje, og hvis det går galt, så går verden jo ikke under af den grund.
Har I andre gode ideer til, så modtages de gerne.


Held og lykke med at udvide tropperne så der bliver flere af Tordenskjolds soldater!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.