25 % flytter igen indenfor 1-2 år
Hold da op, hvor det er mange – det koster mange ressourcer, både økonomisk og menneskeligt – både for den enkelte familie, men det koster også noget for lokalområdet.
Der er nogle få, der er nomadefamilier – men det er kun de få, og det kunne være, at hvis de blev taget godt imod, at de blev.
Undersøgelser viser, at det oftest er en af disse årsager, der ligger bag at folk flytter igen:
- Urealistiske drømme
- Føler sig ikke taget imod
- Ikke integreret i ”fællesskabet”
- Savner venner og familie
Og meget af det kan vi faktisk gøre noget ved.
- Urealistiske drømme
Der er mange veje til at få afstemt forventningerne.
I Bosætningsprojektet i 3 lokalområder i Vordingborg har ejendomsmæglerne det tilbud til potentielle købere, at de kan få en kop kaffe og en snak med en bosætningsambassadør.
Selvom ejendomsmægleren har et godt kendskab til lokalområdet, og hvad der er af skoler, indkøbsmuligheder osv., så kan de ikke have indsigt i de lokale forhold.
I denne samtale deler ambassadørerne ud af deres lokalkendskab – også at her lugter ind imellem, når der køres gylle ud, og andre lokale forhold på godt og ondt. Men også en samtale, hvor bosætningsambassadøren lytter sig frem til forventningerne.
På Lolland-Falster er der en gruppe, der er ved at skrive 43? ting, som du ikke ved om Lolland-Falster, som du måske skal vide, inden du flytter til.
Landbrug og andet erhverv ville med stor fordel kunne invitere indenfor – hvordan man kan gøre det, er vi i gang med at finde ud af i samarbejde med DLS (Dansk Landbrug Syd)
Det kunne også gøres igennem større bosætningevents, hvor man inviterer til en bosætningsdag.
Nogle lokalområder har en feriebolig, som de stiller til rådighed for potentielle tilflyttere udenfor sæsonen, så de kan få prøvet at bo i området i en kortere periode.
Kom endelig med jeres andre gode ideer!
2. Føler sig ikke tager imod
34,6 % af danskerne gør ikke noget for at tage imod sin nye nabo. Jeg havde nær slugt teen, da jeg læste denne undersøgelse!
Er det, fordi vi ikke vil trænge os på? Eller vi skal ikke have klinket noget, vi ved jo ikke, hvordan de er?
Eller er det bare ganske almindelig uvidenhed om, hvor meget det betyder?
Der skal ikke så meget til, blot en banken på, måske med en lille blomst, sige velkommen, og præsentere sig, og evt. hvis der er noget, så sig til.
Sidst vi flyttede, kom genboen med 2 stykker lagkage, da flyttefolkene var kørt: ”Velkommen til. I kan nok have brug for et stykke lagkage efter en lang flyttedag. Vi bor lige overfor – og hvis der er noget, så bor vi altså lige overfor. God aften” og så gik de igen. Den lagkage smagte rigtig, rigtig godt.
I næste nyhedsbrev kan I læse om bosætningsambassadørerne, og vil meget gerne bringe historier fra jeres område, om hvordan I gør det!!!
her skriver jeg også om de to sidste grunde til fraflytning.
Med håbet om, at dette inspirerer til en snak om modtagelse af tilflytter, samtidig vil jeg opfordre til, at I spørger folk, der flytter ret hurtigt igen, om der var noget, I som lokalområde kunne have gjort anderedes, så I evt kan lære af det, og de næste får lyst til at blive boende.