Undgå genflytninger (2)

 

25 % flytter igen indenfor 1-2 år, der er især 4 grunde til dette:

1) urealistiske drømme

2) føler sig ikke taget imod

3) ikke integreret i “fællesskabet”

4) savner familie og venner

For 2 uger handlede nyhedsbrevet om de to første årsager, mens dette handler om de næste 2 Til nye læsere: Du kan læse tidligere nyhedsbreve https://www.landliv.dk/bloggen/

 

Ikke integreret i fællesskabet

Brug lige et par sekunder til at overveje: Hvad gør du for at hjælpe de nye til at føle sig som en del af jeres lokalområde / forening?

 

Jeg vil kunne skrive side op og side ned med historier, som jeg har hørt rundt omkring om, hvordan nogen har været så opmærksom på dem, som de kender, at de helt glemmer at tænke på dem, der er nye, når man kommer til møde, starter fritidsaktiviteter efter sommerferien osv.

Spring eksemplerne over, hvis du bare bliver i dårligt humør af at læse dem:

f.eks. historien om tilflytteren, der gik ned i hallen den dag, hvor man skulle tilmelde sig badminton. Ingen ænsede de nye, for de andre havde jo ikke set hinanden hele sommeren, så der var meget gensynsglæde og meget, der skulle tales om. Da vores tilflytter kommer til, kan de få en plads enten kl. 22.30 eller kl. 6 om morgenen. Der er mange ledige tider på mere tillokkende tidspunkter, men dem kan de ikke få: ”De er reserveret til de, der plejer at spille, og de melder sig nok i løbet af nogle dage” Denne familie har ikke herefter deltaget i lokale arrangementer, men dyrker deres fritidsinteresser i den nærliggende købstad.

Eller om tilflytteren (mig som borger og ikke som repræsentant for Landliv), der møder op til et møde om lokaldemokrati, hvor man sidder ved runde 8 mandsborde. Der er to, som jeg kender, der hilser på mig, men ingen ved bordet hilser eller taler til mig, før i slutningen af kaffepausen, hvor en ældre herre, der sidder ved siden om mig, spørger hvem jeg er. Hvis jeg nu ikke var sådan en lokaldemokratinørd, så ville jeg ALDRIG senere være mødt op til noget lokalt.

 

Mange lokalområder laver velkomstarrangementer for tilflyttere med mere eller mindre held: ”De kommer jo ikke, selvom vi har annonceret i avisen, lavet opslag osv. Og de nye kommer heller ikke til høstfesten, sommerfesten osv. og det har vi også annonceret.”

Det er ikke nok med annoncering – og opslag, og måske ikke engang via virtuelle medier, for de fleste frygter situationen som de, der ville spille badminton. (For øvrigt læser mange tilflyttere ikke den lokale avis / gratis avisen, ”Der står meget om en masse mennesker, som jeg slet ikke kender”)

Inviter personligt og tilbyd, at I kan følges ad, og så vil du præsentere dem for nogle andre i lokalområdet.
 Nisserne er et godt eksempel på dette:

I Faksinge mødes (især) lokalområdets mænd hver søndag kl. 9.30 i en lille rydning i en lille bitte skov under et halvtag. Det startede med at ejeren gik derned med en kande kaffe og 2 ekstra krus, og nu er det blevet en tradition, og der er altid en ekstra kop, og et ekstra glas til nyankomne, men Nisserne fandt ud af, at nye og fastboende skulle inviteres – ”Skal vi følges på søndag”. (billedet af Nisserne får i næste uge – billedet er transparent, så jeg skal have lært noget mere teknik, for at I kan se det – kan afsløre, at det ser hyggeligt ud)

Nye vil måske også gerne hjælpe for at blive en del af fællesskabet – overskuelige og konkrete opgaver.

Ikke alle ønsker at blive integreret! Og det skal der også være plads til. Og man har som tilflytter ret til at vælge imellem, hvad man ønsker at blive integreret i, men åben for muligheden og være opmærksom på samtalerne – jeg har flyttet en del, og når man i 1½-2 timer har talt om den, der er gift med, som er søn af osv., så kniber det mig at holde koncentrationen og interessen.

 

Valgstavn Forfatteren Knud Sørensen citeres i artiklen ” Der er noget romantisk ved at pakke sin bil om morgenen for at køre ud i landskabet” (Kristeligt Dagblad den 9.3.2013) for at lancere et nyt begreb: ”Valgstavn er det sted, man vælger at gøre til sit. Og vælger at stille sig solidarisk med.” Mens hjemstavn er der, hvor vi er opvokset. Jeg synes, at dette begreb kunne give anledning til en god snak, når man mødes lokalt: Hvad skal til for at vores område kan blive fleres valgstavn.

 

Savner familie og venner

Det er jo ofte et vilkår ved at flytte, og den eneste måde, som man kan hamle op med dette, er at få knyttet bånd / skabt relationer, der er så værdifulde, at tilflytterne heller ikke vil undvære dem. Samt at lokalområdet giver muligheder, så det kan blive deres valgstavn.

Gode råd til tilflyttere for at blive integreret i prioriteret rækkefølge:

  1. Børn
  2. Hund, som du skal lufte
  3. Meld dig ind i en forening
  4. Lyt, spørg og bland dig – nogle steder med forsigtighed i starten, for mange steder kan man være lidt forskrækkede overfor de nye, der kommer med alle deres gode ideer, men vær vedholdende.

Ugens spørgsmål:

  • Hvad gør du for at tage imod og tilbyde en plads i fællesskabet?
  • Hvad gør din forening / dit lokalområde?

Nyd forårssolen Mona

samlet logo MBBL

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.